piątek, 30 stycznia 2009

Kuchnia fińska


Tradycyjne fińskie jedzenie jest ciężkostrawne i tłuste, a przygotowuje się je z ryb, dziczyzny, mięsa, mleka i produktów mlecznych oraz płatków śniadaniowych i chleba z owsa, jęczmienia i żyta. Do używanych przypraw należy głównie sól i pieprz. W codziennych posiłkach, poza potrawkami, rzadko pojawiają się jarzyny. Głównym warzywem są ziemniaki, podawane z sosem rybnym lub mięsnym.
Obecnie w kuchni fińskiej można zauważyć wpływy międzynarodowe. Popularne stały się zupy: grochowa, mięsna, kapuśniak i rybna (kremowa z łososia jest szczególnie smaczna). Jako danie główne lub dodatek podaje się gorące, wysokokaloryczne potrawy, takie jak wątróbka, śledź, rzepa i kapusta, a także zapiekanki z marchewki. Bardzo popularne są dania rybne z sielawy, śledzia, łososia i pstrąga.
Dość drogie mięso renifera to specjalność Laponii oraz lapońskich restauracji w całym kraju. Tradycyjnym daniem jest smażony kawałek mięsa, serwowany czasem z sosem jagodowym. W menu można też znaleźć pizzę z mięsem renifera oraz kiełbasy i steki.
Prostym i smacznym posiłkiem jest świeży, często jeszcze ciepły chleb razowy, posmarowany masłem, z żółtym serem (edamski lub ementaler), podawany z bardzo zimnym mlekiem lub piwem. Fińska wersja sushi, bardzo smaczna i stosunkowo tania, to plasterki łososia lub śledzia na młodych ziemniaczkach (od lipca).

1 komentarz: