sobota, 17 stycznia 2009

Hummus





Hummus (hebr חוּמוּס lub חִמצָה; arab. حُمُّص‎; - ciecierzyca) – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich.
Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa i sok z cytryny, dokładnie razem wymieszane.
Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
Rozpropagowana na całym świecie głównie przez wegetarian i wegan.
20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
10 dag pasty tahini
2 zmiażdżone ząbki czosnku
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju sezamowego
sól
pieprz kajeński
Ciecierzycę gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody, w której gotowała się ciecierzyca. Wstaw do lodówki, a potem skrop olejem sezamowym i podawaj z pitą.
Tydzień z ciecierzycą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz