Tradycyjna kuchnia czeska (ta w restauracjach jest nieco inna niż domowa) kojarzy się z knedlikami – typowym dodatkiem do potraw mięsnych z sosami. Warto pamiętać, że są one dwojakiego rodzaju: bułczane (houskový knedlík) i ziemniaczane (bramborový knedlík). Gotowany na parze knedlik kroi się na kromki. O smaku decyduje sos, gęsty i najczęściej dobrze przyprawiony. Typową potrawą jest gulasz albo pieczeń z polędwicy w śmietanie (svíčková na smetaně), podawana zwykle ze słodką albo kiszoną kapustą.
Kuchnia czeska preferuje mięsa w szerokim wyborze. Przeważnie na stoły trafiają pieczenie wołowe, wieprzowe i cielęce, ale także pieczone gęsi, kaczki (często z farszem) oraz przyrządzone na różne sposoby kurczaki. Wielu smakoszy z pewnością zadowolą rolady, rolki mięsne z nadzieniem, szaszłyki oraz różnego rodzaju kotlety.
Ważnym daniem obiadowym są zupy, bazujące na wywarze z mięsa wołowego, wieprzowego, cielęcego, z drobiu, a także z ryb. Bardzo lubiane są zupy podprawiane śmietaną albo zasmażką, na czele z kartoflanką (bramboračka), której niewiele ustępują grzybowa, cebulowa i jarzynowa.
Restauracje podtrzymujące miejscowe tradycje oferują spory wybór dziczyzny, polecając nie tylko udziec z sarny czy dzika, ale też takie specjały, jak bażanty i kuropatwy. Smaczne są również potrawy z ryb, zwłaszcza smażony karp albo pstrąg pieczony na maśle z kminkiem, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Najwięcej takich dań przyrządzają, rzecz jasna, specjalizujące się w nich restauracje rybne.
Dużo jest różnorodnych potraw z ziemniaków, gotowanych albo pieczonych, oraz dań mącznych na bazie ziemniaków, jak škubánky (z gotowanych ziemniaków), chlupaté knedlíky (z surowych ziemniaków), gotowane w wodzie, a także znane i u nas placki czy zapiekanki ziemniaczane.
Warzywa zdecydowanie nie są mocną stroną czeskiej kuchni. Sytuacja poprawiła się w ostatnich latach w związku z apelami o zdrowe odżywianie i obok typowych zestawów sałatek z pomidorów, ogórków oraz jarzyn konserwowych lub marynowanych (słynne znojemskie ogórki) pojawiły się bardziej wyszukane surówki.
Z deserów warto polecić słynne pardubickie pierniki, popularne naleśniki (palačinky) i racuchy (lívance). Tradycyjnym czeskim łakociem są wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), sprzedawane na specjalnych ulicznych wózkach (na gorąco).
Kuchnia czeska preferuje mięsa w szerokim wyborze. Przeważnie na stoły trafiają pieczenie wołowe, wieprzowe i cielęce, ale także pieczone gęsi, kaczki (często z farszem) oraz przyrządzone na różne sposoby kurczaki. Wielu smakoszy z pewnością zadowolą rolady, rolki mięsne z nadzieniem, szaszłyki oraz różnego rodzaju kotlety.
Ważnym daniem obiadowym są zupy, bazujące na wywarze z mięsa wołowego, wieprzowego, cielęcego, z drobiu, a także z ryb. Bardzo lubiane są zupy podprawiane śmietaną albo zasmażką, na czele z kartoflanką (bramboračka), której niewiele ustępują grzybowa, cebulowa i jarzynowa.
Restauracje podtrzymujące miejscowe tradycje oferują spory wybór dziczyzny, polecając nie tylko udziec z sarny czy dzika, ale też takie specjały, jak bażanty i kuropatwy. Smaczne są również potrawy z ryb, zwłaszcza smażony karp albo pstrąg pieczony na maśle z kminkiem, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Najwięcej takich dań przyrządzają, rzecz jasna, specjalizujące się w nich restauracje rybne.
Dużo jest różnorodnych potraw z ziemniaków, gotowanych albo pieczonych, oraz dań mącznych na bazie ziemniaków, jak škubánky (z gotowanych ziemniaków), chlupaté knedlíky (z surowych ziemniaków), gotowane w wodzie, a także znane i u nas placki czy zapiekanki ziemniaczane.
Warzywa zdecydowanie nie są mocną stroną czeskiej kuchni. Sytuacja poprawiła się w ostatnich latach w związku z apelami o zdrowe odżywianie i obok typowych zestawów sałatek z pomidorów, ogórków oraz jarzyn konserwowych lub marynowanych (słynne znojemskie ogórki) pojawiły się bardziej wyszukane surówki.
Z deserów warto polecić słynne pardubickie pierniki, popularne naleśniki (palačinky) i racuchy (lívance). Tradycyjnym czeskim łakociem są wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), sprzedawane na specjalnych ulicznych wózkach (na gorąco).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz