Zupa:
- 5 szklanek wody
- kostka bulionu drobiowego
- 2 niewielkie marchewki
- 1 niewielki brokuł
- 2 niewielkie pory (tylko biała część)
- 2 - 3 twarde mięsiste pomidory
- 3 - 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sos:
- po 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini i przegotowanej wody
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mielonego kminku
- sól, ćwierć łyżeczki od kawy pieprzu cayenne
Obraną marchewkę i pory umyć, pokroić w cienkie plasterki, umyte brokuły podzielić na różyczki, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostką bulionową. Wrzucić marchewkę i gotować 4 - 5 minut. Dodać brokuły, pory, pomidory i natkę pietruszki, przykryć i na silnym ogniu doprowadzić do wrzenia, odkryć. Ponownie zmniejszyć płomień i gotować ok. 5 - 6 minut. Wlać pastę z kminkiem i sokiem z cytryny, cały czas mieszając podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu (nie gotować).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz