niedziela, 18 stycznia 2009

Arabska zupa jarzynowa

Zupa:
  • 5 szklanek wody
  • kostka bulionu drobiowego
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 niewielki brokuł
  • 2 niewielkie pory (tylko biała część)
  • 2 - 3 twarde mięsiste pomidory
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sos:
  • po 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini i przegotowanej wody
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka mielonego kminku
  • sól, ćwierć łyżeczki od kawy pieprzu cayenne
Obraną marchewkę i pory umyć, pokroić w cienkie plasterki, umyte brokuły podzielić na różyczki, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostką bulionową. Wrzucić marchewkę i gotować 4 - 5 minut. Dodać brokuły, pory, pomidory i natkę pietruszki, przykryć i na silnym ogniu doprowadzić do wrzenia, odkryć. Ponownie zmniejszyć płomień i gotować ok. 5  - 6 minut. Wlać pastę z kminkiem i sokiem z cytryny, cały czas mieszając podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu (nie gotować).
Pomidorowy Sezon 2009
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz