Zupa:
- 5 szklanek wody
 - kostka bulionu drobiowego
 - 2 niewielkie marchewki
 - 1 niewielki brokuł
 - 2 niewielkie pory (tylko biała część)
 - 2 - 3 twarde mięsiste pomidory
 - 3 - 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
 
Sos:
- po 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini i przegotowanej wody
 - 1 - 2 łyżki soku z cytryny
 - łyżeczka mielonego kminku
 - sól, ćwierć łyżeczki od kawy pieprzu cayenne
 
Obraną marchewkę i pory umyć, pokroić w cienkie plasterki, umyte brokuły podzielić na różyczki, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostką bulionową. Wrzucić marchewkę i gotować 4 - 5 minut. Dodać brokuły, pory, pomidory i natkę pietruszki, przykryć i na silnym ogniu doprowadzić do wrzenia, odkryć. Ponownie zmniejszyć płomień i gotować ok. 5  - 6 minut. Wlać pastę z kminkiem i sokiem z cytryny, cały czas mieszając podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu (nie gotować).



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz