1 puszka ciecierzycy (400 g),
2 małe ząbki czosnku,
6 łyżek oliwy,
sok z 1 cytryny,
2-3 łyżki tahini,
sól, pieprz, słodka papryka,
4 pomidory,
oliwa, orzeszki piniowe
Przygotować hummus - odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką. Dosmakować, odstawić. Pomidory przekroić poziomo na pół, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmarować grubą warstwą hummusu, posypać orzeszkami piniowymi. Piec 10 minut w piekarniku w temp. ok. 200 st. C. Podawać gorące.
Przygotować hummus - odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką. Dosmakować, odstawić. Pomidory przekroić poziomo na pół, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmarować grubą warstwą hummusu, posypać orzeszkami piniowymi. Piec 10 minut w piekarniku w temp. ok. 200 st. C. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz