Rodzaj grzanego wina wywodzącego się ze Szwecji ale popularnego w całej Skandynawii i Estonii. Napój przyrządza się podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, cukier, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie - najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem. W sklepach można kupić gotowy glögg, który często jest w wersji bezalkoholowej.
Glögg jest bardzo popularnym napojem w Skandynawii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podaje się go w kubkach wraz z rodzynkami i migdałami.
1 butelka (0,75 l) czerwonego wina (najlepiej półsłodkiego)
3/4 szklanki cukru
Skórka pomarańczowa, najlepiej ususzona z 1/4 pomarańczy
1 mały kawałek imbiru
2 kawałki cynamonu
10 sztuk goździków
Rodzynki i migdały
Kilka pestek kardamonu
Najpierw musimy zagotować 2,5 litra wody. Następnie do wrzątku wrzucamy przyprawy (imbir, cynamon, skórkę pomarańczową, goździki i kardamon) i gotujemy przez ok. 30 min. na małym ogniu, bez przykrycia.
Po pół godziny przelewamy wywar przez sitko do drugiego garnka, gdzie mieszamy go z cukrem i winem. Można dodać setkę (1dl) wódki dla wzmocnienia - polecam w zimie. Mocno podgrzewamy, NIE GOTUJEMY i w międzyczasie wrzucamy rodzynki i migdały. Kilka migdałów można też wrzucić na dno kubków.
Po kilku minutach gorący napój podajemy w niewielkich kubkach (koniecznie kubki, nie szklanki, i koniecznie gorący)
Glögg jest bardzo popularnym napojem w Skandynawii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podaje się go w kubkach wraz z rodzynkami i migdałami.
1 butelka (0,75 l) czerwonego wina (najlepiej półsłodkiego)
3/4 szklanki cukru
Skórka pomarańczowa, najlepiej ususzona z 1/4 pomarańczy
1 mały kawałek imbiru
2 kawałki cynamonu
10 sztuk goździków
Rodzynki i migdały
Kilka pestek kardamonu
Najpierw musimy zagotować 2,5 litra wody. Następnie do wrzątku wrzucamy przyprawy (imbir, cynamon, skórkę pomarańczową, goździki i kardamon) i gotujemy przez ok. 30 min. na małym ogniu, bez przykrycia.
Po pół godziny przelewamy wywar przez sitko do drugiego garnka, gdzie mieszamy go z cukrem i winem. Można dodać setkę (1dl) wódki dla wzmocnienia - polecam w zimie. Mocno podgrzewamy, NIE GOTUJEMY i w międzyczasie wrzucamy rodzynki i migdały. Kilka migdałów można też wrzucić na dno kubków.
Po kilku minutach gorący napój podajemy w niewielkich kubkach (koniecznie kubki, nie szklanki, i koniecznie gorący)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz