Cebula zwyczajna, cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula.
- 6 cebul
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 3/4 litra wywaru lub bulionu z kostki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle aż będzie miękki, dodać bulion, musztardę i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
Serwować z grzankami lub białym chlebem zamoczonym w zupie i posypanym żółtym serem, lub z białym chlebem podsmażonym ma patelni z oliwą z oliwek, przyprawami(wg uznania) i żółtym serem.
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 3/4 litra wywaru lub bulionu z kostki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle aż będzie miękki, dodać bulion, musztardę i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
Serwować z grzankami lub białym chlebem zamoczonym w zupie i posypanym żółtym serem, lub z białym chlebem podsmażonym ma patelni z oliwą z oliwek, przyprawami(wg uznania) i żółtym serem.
Ja tą zupę zawsze miksuję i dodatkowo przecieram.
wg. Norwegian Cooking for Everyone - Bjarne Hakon Hansson Espen Gronli Melody Favish
zdjęcie http://justyna.uwielbiam.pl/recipies_pic/2447_org.jpg
Brzmi bardzo apetycznie. A jakie ciekawe nawiązanie do dwóch akcji kulinarnych naraz. :-)
OdpowiedzUsuńA ja tylko zapytam.. czy Ty ją sama ugotowałaś? bo to trochę wygląda jakbyś znalazła przepis i zdjęcie w necie i wrzciła na swojego bloga - trochę niefair wobec innych, którzy się trudzą i sami wszystko przygotowują
OdpowiedzUsuńzupa wg. przepisu z książki - źródło podałam, dzieciom nie smakowała, zdjęcie niestety z neta - też podane, bo nie mam aparatu
OdpowiedzUsuńpozdrawiam