wtorek, 20 stycznia 2009

Dieta 1000 kcal (wspomagająca chudnięcie w dolnych partiach ciała)

Za dużo centymetrów w biodrach to typowo damski problem. Często jemy nieregularnie, w pośpiechu. Pozwalając sobie na grzeszki typu słodycze, fast - foody czy tłuste jedzonko skutek po pewnym czasie widać właśnie w tym miejscu. Proponujemy zatem dietę wspomagająca chudnięcie w dolnych partiach ciała, która opiera się na tezie, że za podstawową przemianę materii odpowiadają gruczoły: tarczyca i jajniki.
JADŁOSPIS:

DZIEŃ 1.  
ŚNIADANIE 245 kcal
Omlet z jednego jajka, mąki razowej, 100 g papryki zielonej, 50 g brokułów, 50 g cebuli i 50 g gotowanego kurczaka, szklanka herbaty zielonej bez cukru. 

II ŚNIADANIE 100 kcal
Szklanka soku z buraków. 
 
OBIAD 380 kcal
Tuńczyk grillowany z salsą brzoskwiniową, ziemniaki gotowane (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru. 

PODWIECZOREK 120 kcal
Sałatka grecka (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru. 

KOLACJA 200 kcal
Danie pomidorowe, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 
 
DZIEŃ 2. 
ŚNIADANIE 270 kcal
Sałatka z roszponki, szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru. 

II ŚNIADANIE 100 kcal
Szklanka soku z marchwi i selera korzeniowego. 
 
OBIAD 355 kcal
Szaszłyki z cukinii i pomidorów, cykoria z oliwą (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru. 

PODWIECZOREK 125 kcal
Warzywa smażone, szklanka herbaty zielonej bez cukru. 

KOLACJA 200 kcal
Paszteciki łososiowe, szklanka wody mineralnej.
 
DZIEŃ 3. 
ŚNIADANIE 260 kcal
Jajecznica z dwóch jajek, 100 g pomidora, 100 g pieczarek, 50 g cebuli smażone na 1/2 łyżeczki oliwy, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru. 

II ŚNIADANIE 85 kcal
15 g orzeszków ziemnych, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 
 
OBIAD 353 kcal
Sałatka z kurczaka, makaronu i ogórka, szklanka herbaty owocowej bez cukru. 

PODWIECZOREK 80 kcal
50 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej z cytryną. 

KOLACJA 210 kcal
Soczewica z oliwą czosnkową, szklanka herbaty z liści malin bez cukru. 

DZIEŃ 4. 
ŚNIADANIE 265 kcal
Dwie kromki chleba żytniego z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami chudej szynki wieprzowej, pomidor (100 g), kiełki sojowe (10 g), szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

II ŚNIADANIE 80 kcal
Kisiel jagodowy (150 ml). 

OBIAD 370 kcal
Kurczak w winie, sałata zielona skropiona sokiem z cytryny (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

PODWIECZOREK 105 kcal
Szklanka soku z marchwi i jabłka. 

KOLACJA 210 kcal
Talerz zupy warzywnej, szklanka herbaty z liści malin bez cukru. 
 
DZIEŃ 5. 
ŚNIADANIE 250 kcal
Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z pastą z selera, szklanka herbaty z cytryną bez cukru. 

II ŚNIADANIE 120 kcal
Kromka chleba chrupkiego posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem kiełbasy krakowskiej, pół papryki czerwonej, szklanka herbaty owocowej bez cukru. 

OBIAD 380 kcal
Naleśniki z owocami (mrożonymi), szklanka herbaty miętowej bez cukru. 

PODWIECZOREK 120 kcal
Kromka chleba chrupkiego żytniego z gotowaną piersią z kurczaka bez skóry, kilka liści sałaty, szklanka wody mineralnej. 

KOLACJA 180 kcal
Surówka z pora, kromka chleba wielozbożowego, szklanka herbaty bez cukru. 

DZIEŃ 6. 
ŚNIADANIE 250 kcal
Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, ogórek kiszony (2 szt.), szklanka herbaty z cytryną bez cukru. 

II ŚNIADANIE 85 kcal
15 g migdałów, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 

OBIAD 370 kcal
Gulasz rybny, kasza gryczana (20 g - waga suchej), szklanka herbaty z jasnoty białej. 

PODWIECZOREK 90 kcal
250 g żółtego melona. 

KOLACJA 220 kcal
Sałatka ziemniaczana, szklanka herbaty z liści malin bez cukru
Surówka z pora
1 średni por umyć i pokroić w talarki.1 gruszkę posiekać w kostkę. Wymieszać i posypać 2 łyżkami startego sera żółtego light i łyżką kiełków sojowych. 

Naleśniki z owocami
Ciasto: 1/2 jaja, 2 łyżki wody, 2 łyżki mleka 0,5%, łyżeczka oliwy z oliwek, 3 łyżki mąki pszennej, sól wymieszać i usmażyć naleśniki na patelni. 
25 g jagodowych owoców (jagody, maliny, truskawki) wymieszać z cukrem waniliowym. Owoce zawinąć w placki. Naleśniki polać 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru.
Pasta z selera
1/4 średniego selera korzeniowego obrać, umyć, ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego bez cukru, łyżką drobno posiekanej zieleniny i pieprzem. 
Danie pomidorowe
Dużego, mięsistego pomidora sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć połówki. Dwie dymki umyć i posiekać w drobne talarki. 35 g wędzonej piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z dymkami, dodać 125 g chudego twarogu, łyżeczkę soku pomarańczowego, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy z oliwek i wymieszać. Nadziać połówki pomidorów. 

Tuńczyk grillowany z salsą brzoskwiniową
1/2 małej, obranej i drobno pokrojonej brzoskwini wymieszać z drobno posiekaną dymką, sokiem z limonki, solą i odrobiną pieprzu, odstawiona godzinę. Rozgrzać grill. Filet Z tuńczyka (100 g) posmarować oliwą i oprószyć pieprzem cytrynowym, grillować 5 minut z każdej strony, podawać z salsą brzoskwiniową. 

Paszteciki łososiowe
60 g ziemniaków obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, zagotować i gotować 5 minut, aż zmiękną. Odcedzić i rozgnieść, dodać 40 g łososia z puszki bez ości, 20 g drobno posiekanej cebuli, 1/4 rozmieszanego jajka i łyżeczkę posiekanej notki, wymieszać. 
Uformować dwie kulki, rozklepać je płasko, obtoczyć w mące razowej i smażyć na oleju 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. 

Warzywa smażone
Rozgrzać patelnię teflonową lub wok, smażyć 50 g twardego tofu pokrojonego w kostkę, aż się zrumieni, zdjąć z patelni. Przeciśnięty ząbek czosnku i 1/4 tartego imbiru podsmażyć na patelni 1 minutę, dodać 1/4 cukinii pokrojonej w kostkę, 1/4 marchwi pokrojonej w kostkę, 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paski, 20 g różyczek brokułów i smażyć 5 minut. Dodać tofu, łyżeczkę sosu teriyaki, łyżkę soku pomarańczowego i smażyć 3 minuty mieszając. 

Szaszłyki z cukinii i pomidorów
60 g ryżu okrągło ziarnistego opłukać, ze szczyptą kurkumy, odrobiną soli i pieprzu włożyć do 100 ml bulionu warzywnego, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 25 minut. 125 g cukinii pokroić na 8 plasterków i nabijać na dwa szpikulce do szaszłyków na przemian Z 8 pomidorkami koktajlowymi. Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki po 2 minuty z każdej strony. Ryż wymieszać z łyżeczką jogurtu naturalnego bez cukru i podawać z szaszłykami. 

Sałatka z roszponki
Małego pomidora, 15 g zielonego ogórka, 15 g wędzonej piersi z indyka, trzy czarne oliwki pokroić w kostkę, wymieszać z50g umytej sałaty roszponki. Dodać łyżkę posiekanych orzeszków ziemnych, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posolić i wymieszać 

Zupa warzywna
Jedną cebulę pokroić w talarki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. 200g pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Po 1/2 żółtej i czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1/4 bakłażana pokroić w kostkę. 
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw i 75 g zielonej fasolki szparagowej oraz 125 ml bulionu warzywnego i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. 
Przed podaniem dodać sól i pieprz. 

Sałatka z kurczaka makaronu i ogórka
50 g razowego makaronu ugotować na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą i skropić odrobiną oleju. 50 g zielonego ogórka obrać i pokroić na plasterki. 75g piersi z kurczaka bez skóry pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni teflonowej. 
1 mały pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać, dodać posiekany koperek, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

Sałatka ziemniaczana
100 g małych ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w talarki. 1/2 dymki oczyścić i posiekać w drobną kostkę, rozłożyć na ziemniakach. 25 ml bulionu warzywnego podgrzać i połać nim ziemniaki. 
Zamknąć w naczyniu z przykrywką i wstawić do lodówki na godzinę. 1/2 marchwi obrać, umyci zetrzeć na tarce. 1/2 zielonego ogórka obrać, przekroić wzdłuż, wypestkować i pokroić w plasterki. Marchew i ogórka dodać do ziemniaków, zamknąć w naczyniu. Łyżkę jogurtu naturalnego bez cukru wymieszać z solą, szczyptą mielonej słodkiej papryki i 1,5 łyżki natki. Sosem polać sałatkę ziemniaczaną i podawać. 

Gulasz rybny
80 g oczyszczonego fileta z karmazyna skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i zostawić na kilka minut. 1/4 drobno pokrojonej cebuli podsmażyć na oleju, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, 80 ml bulionu warzywnego, sól, biały pieprz i dusić na małym ogniu 10 minut. 
Karmazyna pokroić na małe kawałki i zmieszać z 30 g kukurydzy z puszki, 30g mrożonego groszku dodać do sosu i dusić na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem oprószyć natką. 

Soczewica z oliwą czosnkową
50 g zielonej soczewicy opłukać na sitku, osaczyć, wsypać do garnka i zalać dużą ilością wrzątku. Doprawić solą, dodać posiekaną natkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Osaczyć i przełożyć do miski. Na patelni podgrzać łyżeczkę oliwy i przesmażyć na niej ząbek czosnku, zdjąć z ognia i polać soczewicę, wymieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać 1/2 drobno posiekanej dymki, natkę i szczypiorek, wymieszać i podawać 

Kurczak w winie
Udko kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na dwie części. Dużą marchew, 50 g pieczarek, 1/2 pora i 1/2 cebuli obrać i umyć. Marchew i pora pokroić w cienkie talarki, pieczarki przekroić na pół, cebulę pokroić w ósemki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć udko 2 minuty z każdej strony, wlać 80 ml wina riesling i 50 ml bulionu warzywnego, dodać warzywa, skórkę cytrynową i sól. Zagotować, dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
www.diety.pl
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz