czwartek, 15 stycznia 2009

Zupa ze stokrotek

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej)
kilka suszonych grzybów
szczypta kminku
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatów stokrotki
pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem
sól, pieprz
szczypiorek
4 jaja
2 łyżki masła
Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz