1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej) 
kilka suszonych grzybów
szczypta kminku 
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatów stokrotki 
pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem 
sól, pieprz
szczypiorek 
4 jaja 
2 łyżki masła 
Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz