środa, 7 stycznia 2009

Hot Dog




Gorący pies, to najpopularniejsze danie amerykańskie, rodzaj treściwej kanapki - parówka włożona w podłużną bułkę, posmarowana musztardą. Kompozycja banalna, za to mająca szohującą nazwę; podobno pochodzi od satyrycznych rysunków wyobrażających jamnika jako parówkę. Początkowo w bułki wkładano wieprzowe frankfurterki, a od 1904 roku - od wystawy w St. Louis - jest to parówka z sosem(keczup, musztarda lub majonez), podawana w bułce. Czasami jako dodatki stosuje się ser, pikle, cebulę, pomidory, paprykę lub chili.

ECHOES FROM THE LUNCH WAGON
'Tis dogs' delight to bark and bite,
Thus does the adage run.
But I delight to bite the dog
When placed inside a bun.

Hot Dog wg Macieja Kuronia
- bułeczka do hot dogów, gruba kromka bułki paryskiej lub jeszcze lepiej kawałek (15 cm) bagietki na osobę
- frankfurterka, parówka, kiełbaska wieprzowa, ew. cielęca
- plasterek bekonu lub szynki
- plaster sera typu ementaler
- dodatki: ketchup, majonez
- w wariancie polskim kilka krążków cebuli i świeża zielenina

Bagietkę kroimy na około 15 cm kawałki, każdy z nich przekrajamy wzdłuż na pół (najlepiej zrobić głębokie nacięcie z jednej strony). Podobnie postępujemy z grubą kromką bułki paryskiej (rozcinamy ją tak, żeby powstała kieszeń na kiełbaskę). Na patelni podpiekamy plastry bekonu, krążki cebuli oraz ponacinane kiełbaski (kiełbaski możemy również podać z wody). W każdą upieczoną lub ugotowaną kiełbaskę wkładamy plasterek żółtego sera. Całość owijamy plastrem bekonu lub szynki. Kiełbaskę wkładamy w kawałek bagietki lub w bułkę i całość wkładamy do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Gdy ser zacznie się topić wyjmujemy. Każdy uczestnik sam sobie smaruje swojego hot doga majonezem lub ketchupem. Ewentualnie nakłada upieczone krążki cebuli i świeże pokrojone warzywa. Pożądana duża ilość serwetek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz