wtorek, 6 stycznia 2009

Duński półmisek śledziowy


4 filety matiasów w oleju 
5 marynowanych buraczków 
3 łyżki kaparów 
2 średnie cebule 
po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku 
4 korniszony 
po 1/3 szklanki majonezu i jogurtu 
1 łyżka keczupu 
sól, świeżo zmielony pieprz, cukier puder
1. Pokrój śledzie na małe kawałki i ułóż na półmisku.
2. Posiekaj drobno buraczki, korniszony, cebulę i kapary. Wsyp do salaterki. Dodaj szczypiorek i koperek. Wlej śmietanę, majonez i keczup, wymieszaj wszystko. Przypraw solą, pieprzem i cukrem pudrem. Polej sosem śledzie na półmisku.
3. Podaj z gorącymi ziemniakami. Częstym dodatkiem są do tego półmiska połówki jaj ugotowanych na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz