piątek, 9 stycznia 2009

Rakfisk


Pstrąg - zbiorowa zwyczajowa nazwa drapieżnych gatunków ryb należących do rodziny łososiowatych (Salmonidae). Pokrewne gatunki/podgatunki, które w krajach anglosaskich bądź niemieckojęzycznych są określane jako trout (ang.) czy Die Forelle (niem.). W języku polskim formy wędrowne tych samych gatunków określane są zazwyczaj jako "troć".








Nie tylko ryby, ale cała żywność sprzedawana w Norwegii powinna być zdrowa - z takiego założenia wychodzą tutejsze służby sanitarne. Mają za zadanie nie dopuścić do tego, by ktokolwiek w Norwegii zatruł się po zjedzeniu kupionego tu produktu. Zadanie to nie jest takie proste, zwarzywszy na fakt, że do tradycyjnych norweskich przysmaków należy... zepsuta ryba. Nazywa się Rakfisk. Jest przyrządzana z pstrąga, którego się soli, a następnie pozostawia na dwa lub trzy miesiące, aby sfermentował. Kiedy jest gotowy, je się go na surowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz