Chałwa (sanskryt halawa, hebrajski halwa, arabski halawi, turecki helva ) - wyrób cukierniczy z karmelu oraz zmiażdżonych nasion oleistych pochodzący z Indii. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i w krajach zachodniej Azji.
Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem nasion (np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu.
Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem nasion (np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu.
- sezam prażony albo orzechy arachidowe prażone,
zmielone masa karmelowa sporządzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujące (etylowanilina)
Do gorącej masy karmelowej wrzuca się zmielony sezam i miesza ręcznie w misce od zewnątrz do środka, a po połączeniu składników zarzuca (przechyla, wylewając półpłynną masę a spływający jęzor zarzuca z powrotem do miski). Tworzy się struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypełnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tłustości i elastyczności przy gryzieniu). Pozostaje wykończenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.
a jadlas halve ze slonecznika? robi sie ja np na Ukrainie...
OdpowiedzUsuńChałwa ma wiele odmian, różniących się rodzajem nasion – sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika; dodatkami – aromaty, bakalie; oraz konsystencją – krucha lub półpłynna. Przyznam się, że nie jadłam, ja na nią tylko patrzę i już mam więcej w biodrach!!
OdpowiedzUsuńA mozna robic chalwe z pasty tahini ? To jest sezam juz zmielony
OdpowiedzUsuńWreszcie jadłam chałwę ze słonecznikiem - przepyszna! Z tahini dobre są ciasteczka.
OdpowiedzUsuń