sobota, 17 stycznia 2009

Falafel


Falafel (ar. فلافل, heb. פלאפל falafel, znany w Egipcie jako طعمية ta`amiyya), to smażone kulki lub kotleciki przyprawionego bobu lub ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegetariańska alternatywa kebabu w picie.
60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc)
1 pęczek natki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag ziaren sezamu
oliwa do smażenia
Wszystkie składniki masy, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj i otaczaj w ziarenkach sezamu. Smaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie "kotleciki" przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z zieloną sałatą. Falafel doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz