niedziela, 18 stycznia 2009

Gomasio

  • Sezam, najlepiej sezam siewny, nieoczyszczony (12-15 łyżeczek) 
    Sól morska (1 łyżeczka)

Sezam wyprażamy (bez oleju) najlepiej na stalowej patelni. Jak ziarenka się przyrumienią wsypujemy je do moździerza, następnie na patelnie wsypujemy sól i prażymy, aż stanie się lekko żółta. Dodajemy do sezamu. Ucieramy aż połowa ziaren będzie utarta na proszek a połowa będzie w całości. 

Można dodawać do kanapek, do serka, posypywać ziemniaki.



5 komentarzy:

  1. Bea to ,bardzo proszę ciebie o kontakt na meila
    margot11@gazeta.pl
    bardzo proszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Beato proszę o maile na margot11@gazeta.pl
    bo nie mam twojego ,a mam pytanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Beato! Widze, ze zamiescilas zdjecie jednej z moich blogowych kolezanek, mysle wiec ze powinnas najpierw zapytac ja o zgode, a do czasu skontaktowania sie z nia dobrze by bylo usunac to zdjecie (lub od razu podpisac skad i od kogo pochodzi).
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepraszam, moja wina, często zapisuję sobie zdjęcia na pc, a nie zawsze zapisuje źródło, mam nadzieję, ze mi wybaczycie, nie mam swojego aparatu i mam problem z tym, pisałam jednak, że zamieszczam zdjęcia z neta, nikt nie musi głosowaćnoa moje przepisy, podaję je, aby także inni mogli skorzystać, zbieram je 30 i chętnie sie podzielę

    OdpowiedzUsuń
  5. znikły mi słowa
    zbieram je 30 lat

    OdpowiedzUsuń