czwartek, 15 stycznia 2009

Barszcz czerwony

Zupa o długiej historii w polskiej kuchni. Ozdoba naszego stołu, przez obcokrajowców przyjmowana różnie. Można go ugotować na wywarze z mięsa lub tylko warzyw. Można jeść czysty lub zabielany. Ma być słodko - kwaśny i mocno czerwony. Buraki możemy używać surowe lub pieczone.
Ja osobno gotuję buraki a osobno warzywa (marchew, seler, por, pietruszka, cebula) w osolonej wodzie lub na rosole. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, kminek, suszony grzybek i oczywiście czosnek. Łączę obydwa wywary, doprawiam do smaku solą, kwaskiem cytrynowym lub kwasem buraczanym. Jeśli kolor mnie nie zadowala to trę surowego buraka na tarce i przelewam go gorącą zupą. Podaję najczęściej z jajkiem lub krokietami. 
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz