niedziela, 11 stycznia 2009

Żurek



Najpierw musimy przygotować zakwas lub kupić gotowy. Ja wolę ten robiony w domu, bo nie jest aż tak kwaśny. 
Zakwas: 
1 szklanka mąki żytniej, otrąb żytnich lub płatków owsianych
1 - 3 ząbki czosnku
sól
1 kromka żytniego chleba
3 - 4 szklanki wody
Otręby lub mąkę zaparzyć szklanką wrzącej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni, gdy zacznie fermentować, dolać zimnej wody i zostawić do sklarowania.
Płatki owsiane zalać przegotowaną, letnią wodą, posolić, dodać kromkę żytniego chleba, obrane ząbki czosnku i pozostawić w cieple. Po 3 dniach żur jest gotowy. 
W zależności od tego z czego jest zakwas, zupy różnią się smakiem i kolorem. Owsiany jest delikatniejszy. Taki zakwas możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Najlepiej kisi się w glinianym garnku (tak robiła moja Babcia), ale ze słoika też jest dobry!
Zupa:
1 litr wody, rosołu lub wody z gotowania boczku (tylko nie za słona!)
2 szklanki zakwasu
3 - 5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1 łyżka oleju
1 cebula
4 - 5 pieczarek
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier do smaku
majeranek
ew. jajka na twardo, ziemniaki, kiełbasa, chrzan
Do wody dać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Można dać pokrojone ziemniaki i kiełbasę. Na patelni zeszklić cebulę i dodać pokrojone pieczarki, udusić do miękkości. Dodać do wody z przyprawami. Lekko posolić, dodać czosnek. Gdy ziemniaki miękkie wlewać powoli zakwas, próbując, ma być kwaskowata, ale nie za kwaśna. 
Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z jajkiem na twardo i ew. chrzanem. Ja często nie dodaję ziemniaków tylko gotuję je osobno i podaję utłuczone na osobnym talerzu. 
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz