- 50 dkg solonych śledzi
- 3/4 szklanki mleka
- 25 dkg śliwek węgierek (świeże lub mrożone)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki migdałów
- ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- pieprz
Śledzie namoczyć w mleku, po czym wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Wydrylowane śliwki włożyć do rondelka, skropić przegotowaną wodą, posypać cukrem i dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi migdałami i oliwą, przyprawić pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Śledzie ułożyć na półmisku, przykryć sosem i wstawić na 2 - 3 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz