niedziela, 18 stycznia 2009

Śledź w sosie po szwedzku


  • 50 dkg solonych śledzi
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 dkg śliwek węgierek (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki migdałów
  • ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • pieprz
Śledzie namoczyć w mleku, po czym wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Wydrylowane śliwki włożyć do rondelka, skropić przegotowaną wodą, posypać cukrem i dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi migdałami i oliwą, przyprawić pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Śledzie ułożyć na półmisku, przykryć sosem i wstawić na 2 - 3 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz