
- 50 dkg solonych śledzi
 - 3/4 szklanki mleka
 - 25 dkg śliwek węgierek (świeże lub mrożone)
 - 1 łyżka cukru
 - 2 łyżki migdałów
 - ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
 - 2 łyżki posiekanego koperku
 - 3 - 4 łyżki oliwy
 - sok z cytryny
 - pieprz
 
Śledzie namoczyć w mleku, po czym wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Wydrylowane śliwki włożyć do rondelka, skropić przegotowaną wodą, posypać cukrem i dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi migdałami i oliwą, przyprawić pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Śledzie ułożyć na półmisku, przykryć sosem i wstawić na 2 - 3 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz