30 dkg młodych listków mlecza
10 dkg chudego boczku
łyżka smalcu
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu owocowego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Zebrane własnoręcznie listki mlecza umyć dokładnie, osączyć. Wybierać środkowe listki mlecza.
Boczek oczyścić, pokrajać w drobne słupki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym smalcem, obrumienić.
Oliwę wymieszać z octem, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie szczyptą cukru.
Odcedzić z tłuszczu obrumieniony boczek, włożyć do sosu.
Osączone listki mlecza wymieszać z sosem.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
10 dkg chudego boczku
łyżka smalcu
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu owocowego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Zebrane własnoręcznie listki mlecza umyć dokładnie, osączyć. Wybierać środkowe listki mlecza.
Boczek oczyścić, pokrajać w drobne słupki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym smalcem, obrumienić.
Oliwę wymieszać z octem, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie szczyptą cukru.
Odcedzić z tłuszczu obrumieniony boczek, włożyć do sosu.
Osączone listki mlecza wymieszać z sosem.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
pyszności -można podawac z odsmazonymi plasterkami ziemniaków Marek
OdpowiedzUsuńTak nie robiłam, brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuń