środa, 7 stycznia 2009

Dieta wątrobowa


Dieta wątrobowa - dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie, jest to, że nie wolno pić alkoholu. Powinno się spożywać 5 - 6 małych posiłków zamiast 3 dużych.
Zupa ziemniaczana
- 200 ml wody 
- 5 dkg włoszczyzny (bez kapusty) 
- 15 dkg ziemniaków 
- 5 g mąki pszennej 
- 50 ml mleka
- 1 g soli 
- 5 g masła 
- zielona pietruszka
Oczyszczone ziemniaki i włoszczyznę ugotować w wodzie, po czym przetrzeć. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do przetartych jarzyn i zagotować. Po zagotowaniu dodać masło, sól i posiekaną nać pietruszki.

Budyń z twarogu na słodko
- 2 białka 
- 2 dkg cukru 
- 7 dkg twarogu 
- 8 g mąki pszennej 
- 5 g masła
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać ubitą z białek pianę i mąkę. Wymienione składniki lekko wymieszać, nałożyć do uprzednio wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze, pod.przykryciem, około 25 minut.

Kluski z twarogu
- 10 dkg twarogu 
- 1 białko 
- 2 dkg mąki pszennej
- 5 g masła 
- 1 g soli
Twaróg rozetrzeć, połączyć z mąką, wymieszać, dodać ubitą z białka jaja pianę i wymieszać. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać je do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu dodać masło.

Pulpety z mięsa
- 9 dkg chudego mięsa 
- 1 białko 
- 1 g soli 
- 5 g masła 
- 10 dkg czerstwej bułki
- 25 ml odtłuszczonego mleka
Masło połączyć ze zmielonym mięsem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz z ubitą pianą. Po wymieszaniu wymienionych składników uformować pulpety, włożyć je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 10 minut.

Kasza na mleku
- 400 ml odtłuszczonego mleka
- 3-5 dkg kaszy 
- 1 g soli 
Kaszę opłukać w zimnej wodzie, po czym ugotować na mleku do miękkości.

Zupa owocowa z suszu jabłkowego i marmolady
- 400 ml wody 
- 3 dkg suszu jabłkowego
- 4 dkg marmolady 
- 1 dkg cukru 
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 50 ml mleka odtłuszczonego 
- 1 dkg żurawin
Susz jabłkowy namoczyć w chłodnej wodzie, po czym ugotować w wodzie, w której był moczony. Po ugotowaniu przetrzeć. Nie przetarte części odrzucić, a przecier połączyć z marmoladą i cukrem. Z mąki ziemniaczanej i mleka przygotować zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Po zagotowaniu dodać sok wyciśnięty z żurawin.

Zupa ze świeżych owoców
- 350 ml wody 
- 20 dkg świeżych owoców (mieszanych) 
- 5 g mąki ziemniaczanej 
- 4 dkg cukru
Z owoców przygotować przecier lub wycisnąć sok. Z części nie przetartych ugotować wywar, odcedzić go, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną; zagotować. Po ugotowaniu dodać uprzednio przygotowany surowy sok lub przecier.

Buraki z jabłkami
- 35 dkg buraków ćwikłowych 
- 5 dkg jabłek 
- 5 g mąki pszennej 
- 25 ml mleka 
- 2 g cukru 
- 5 g masła
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na grubej tarce. Surowe jabłka zetrzeć na tarce, połączyć z burakami, dodać cukier. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do jarzyny, po czym zagotować. Po ugotowaniu dodać masło.

Surówka z selerów i jabłek
- 6 dkg selerów 
- 6 dkg jabłek 
- 1 dkg szczypiorku 
- 5 g koperku 
- 5 g cukru 
- 3 g koncentratu owocowo-witaminowego
Warzywa i jabłka opłukać, oczyścić, po czym jabłka i selery zetrzeć na grubej tarce, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki te wymieszać i polać roztworem przygotowanym z gotowanej wody, cukru i koncentratu.

Zapiekanka z jabłek i ryżu
- 5 dkg ryżu 
- 1 dkg cukru 
- 100 ml mleka 
- 20 dkg jabłek 
- 5 g masła
Ryż ugotować w mleku na sypko. Jabłka obrać i pokrajać w plasterki. W naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami ryż i jabłka, przesypując je cukrem. Po ułożeniu zapiec w piekarniku.

Przyrządzanie potraw
W diecie poza ilościowym i jakościowym dobieraniem składników bardzo ważny jest też sposób przyrządzania potraw. Zaleca się:
- gotowanie, gotowanie na parze
- pieczenie: w folii aluminiowej, w przeźroczystej folii, w ogniotrwałej formie, na teflonowej patelni, na ruszcie
- duszenie

http://diety.sekrety-urody.net/dieta-watrobowa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz