niedziela, 18 stycznia 2009

Szwedzka zapiekanka


  • 50 dkg korzennych śledzi
  • 50 dkg ziemniaków
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 cebule
  • pół szklanki mleka
  • tarta bułka
  • masło
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 1 - 2 godz. Ugotowane w łupinach i obrane ziemniaki pokroić w plastry, tak samo pokroić obrane i sparzone wrzątkiem cebule. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką. Układać warstwami ziemniaki, śledzie i cebulę; ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Posypać startym serem wymieszanym z tartą bułką, obłożyć plasterkami masła, lekko skropić wodą i zapiekać w rozgrzanym piekarniku 10 - 15 minut. Podawać z kiszonymi ogórkami lub buraczkami.
Ziemniaczany Sezon 2009


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz