Można go jeść przez cały rok. Jak jest ciepło robię go na grillu, a zimową porą w piekarniku na ruszcie. Ilość zależy od tego ile osób mamy do nakarmienia.
- po 1 pstrągu na osobę lub więcej - zależy jaki kto ma apetyt (takim ok. 30 dkg)
- natka pietruszki
- bazylia
- szczypiorek
- czosnek
- olej
- sól
Oczywiście zielenina dobrze jak jest świeża, ale suszona też ja godnie zastępuje.
Oczyszczone pstrągi włożyć do miski i wymieszać z olejem, posiekaną zieleniną, przeciśniętym czosnkiem i solą. Zostawić najlepiej na noc. Co jakiś czas obracać, pamiętać też o włożeniu przypraw do wnętrza pstrąga. Rozgrzać grill lub piekarnik, ułożyć pstrągi na ruszcie i piec ok. 15 minut z każdej strony. Obracać delikatnie, aby się nie rozpadły.
Podawać z cząstką cytryny, pieczywem lub ziemniakami. Do tego miska sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz