Reinsdyrstek - kotlet z renifera, jedna z najpopularniejszych mięsnych potraw w Norwegii.
8 kotletów z renifera (około 1 kg)
1/2 szklanki maki pszennej,
1 cebula
1 łyżka masła
200 ml czerwonego wina
400 ml bulionu
pieprz czerwony
sól, pieprz
Obrać i drobno posiekać cebulę. Podsmażyć ją w garnku na malej ilości masła. Następnie dodać czerwone wino i bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu do momentu wyparowania połowy płynu. Całość przecedzić i z powrotem wlać do garnka, dodać mąkę i łyżkę masła oraz przyprawić do smaku solą i czerwonym pieprzem (potrawa musi być ostra). Gotować mieszając do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kotlety rozbić, oprószyć solą, mąką i pieprzem, smażyć na oleju około 3 minuty z każdej strony. Podawać na rozgrzanym talerzu suto polane sosem najlepiej z ziemniakami i borówkami oraz brokułami lub brukselką.
1/2 szklanki maki pszennej,
1 cebula
1 łyżka masła
200 ml czerwonego wina
400 ml bulionu
pieprz czerwony
sól, pieprz
Obrać i drobno posiekać cebulę. Podsmażyć ją w garnku na malej ilości masła. Następnie dodać czerwone wino i bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu do momentu wyparowania połowy płynu. Całość przecedzić i z powrotem wlać do garnka, dodać mąkę i łyżkę masła oraz przyprawić do smaku solą i czerwonym pieprzem (potrawa musi być ostra). Gotować mieszając do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kotlety rozbić, oprószyć solą, mąką i pieprzem, smażyć na oleju około 3 minuty z każdej strony. Podawać na rozgrzanym talerzu suto polane sosem najlepiej z ziemniakami i borówkami oraz brokułami lub brukselką.
mmmm... uwielbiam renifera.
OdpowiedzUsuńAle drogi niemożebnie - u nas to już nawet nie mówię, ale nawet moi fińscy przyjaciele nie jadają go raczej na co dzień.