czwartek, 15 stycznia 2009

Śledź "Oslo"


50 dag świeżych śledzi
1 łyżka octu winnego
1 pęczek zielonego koperku
6 - 7 ziaren pieprzu
1 listek laurowy
Sos:
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1 cytryna
1 łyżka masła
sól
Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć, odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem laurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować 15 minut.
Przygotować sos:
W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać.
Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz