Łosoś szlachetny (Salmo salar) - ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae)
Gravlaks - łosoś marynowany, proste ale bardzo smaczne i pożywne danie
-filet z łososia (surowy)
-dwie szklanki soli (grubej)
-szklanka cukru
-2 pęczki koperku
Z fileta usuwamy ości najlepiej cążkami.
Sól mieszamy z cukrem i posiekanym koperkiem.
Na ściereczce lnianej (ręcznik kuchenny) wysypujemy połowę naszej mikstury i układamy na niej łososia skórą do dołu, resztę mikstury wysypujemy na wierzch, zawijamy ciasno łososia ściereczką całość wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na 2 dni. Po tym czasie zeskrobujemy miksturę i mamy gotowego Łososia który konkuruje z najlepiej wędzonymi łososiami.
-dwie szklanki soli (grubej)
-szklanka cukru
-2 pęczki koperku
Z fileta usuwamy ości najlepiej cążkami.
Sól mieszamy z cukrem i posiekanym koperkiem.
Na ściereczce lnianej (ręcznik kuchenny) wysypujemy połowę naszej mikstury i układamy na niej łososia skórą do dołu, resztę mikstury wysypujemy na wierzch, zawijamy ciasno łososia ściereczką całość wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na 2 dni. Po tym czasie zeskrobujemy miksturę i mamy gotowego Łososia który konkuruje z najlepiej wędzonymi łososiami.
Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuń