piątek, 9 stycznia 2009

Łosoś solony Gravlaks


Łosoś szlachetny (Salmo salar) - ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae)






Gravlaks - łosoś marynowany, proste ale bardzo smaczne i pożywne danie
-filet z łososia (surowy) 
-dwie szklanki soli (grubej) 
-szklanka cukru 
-2 pęczki koperku 
Z fileta usuwamy ości najlepiej cążkami. 
Sól mieszamy z cukrem i posiekanym koperkiem. 
Na ściereczce lnianej (ręcznik kuchenny) wysypujemy połowę naszej mikstury i układamy na niej łososia skórą do dołu, resztę mikstury wysypujemy na wierzch, zawijamy ciasno łososia ściereczką całość wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na 2 dni. Po tym czasie zeskrobujemy miksturę i mamy gotowego Łososia który konkuruje z najlepiej wędzonymi łososiami. 


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń