2 łyżki oleju
6 posiekanych dużych cebul
1/4 filiżanki tamari (sos sojowy)
1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki pietruszki
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki oregano
3 posiekane ząbki czosnku
1 filiżanka tahini
2 i 1/2 filiżanki wody
4 bakłażany (obrane ze skórki i pokrojone na cienkie plastry)
Podgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, 2 łyżki tamari, przyprawy i posiekany czosnek. W średniej wielkości misce zmieszać tahini, pozostałe tamari i wodę. Zmiksować dokładnie aż do konsystencji śmietany. Dodać przyprawy, jeśli są potrzebne. Podgrzać piecyk do 195 stopni C.
W 2 garnkach o wymiarach 20 cm x 30 cm ułożyć warstwę sosu z tahini, która zapobiegnie przywieraniu, warstwę bakłażanów i warstwę duszonej cebuli. Polać to sosem z tahini i powtórzyć układanie warstw. Posypać wierzch papryką. Piec przez 45 minut, aż do chwili, gdy bakłażany staną się miękkie (sprawdzić widelcem).
6 posiekanych dużych cebul
1/4 filiżanki tamari (sos sojowy)
1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki pietruszki
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki oregano
3 posiekane ząbki czosnku
1 filiżanka tahini
2 i 1/2 filiżanki wody
4 bakłażany (obrane ze skórki i pokrojone na cienkie plastry)
Podgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, 2 łyżki tamari, przyprawy i posiekany czosnek. W średniej wielkości misce zmieszać tahini, pozostałe tamari i wodę. Zmiksować dokładnie aż do konsystencji śmietany. Dodać przyprawy, jeśli są potrzebne. Podgrzać piecyk do 195 stopni C.
W 2 garnkach o wymiarach 20 cm x 30 cm ułożyć warstwę sosu z tahini, która zapobiegnie przywieraniu, warstwę bakłażanów i warstwę duszonej cebuli. Polać to sosem z tahini i powtórzyć układanie warstw. Posypać wierzch papryką. Piec przez 45 minut, aż do chwili, gdy bakłażany staną się miękkie (sprawdzić widelcem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz