czwartek, 15 stycznia 2009

Stokrotka pospolita


Stokrotka pospolita, stokrotka łąkowa, stokroć trwała (Bellis perennis) – gatunek rośliny wieloletniej zielnej z rodziny astrowatych. Występuje w Europie, pospolita na terenie całej Polski.
Przyziemne liście wraz z pąkami są wczesną wiosną źródłem witaminy C (30 mg/100 g). Później też są jadalne, chociaż już nie tak smaczne. Przyrządza się z nich sałatkę z cebulą i szczawiem, dodaje się do sałatki ziemniaczanej, masła ziołowego, zup, sosów, nadzienia, past, omletów itp. Można je też gotować, ale tracą wtedy witaminy. Pączki kwiatowe można marynować i używać jako przyprawy.
Bardzo ciekawie wyglądają kwiaty stokrotki pływające w zupie lub zapieczone w podpłomyku czy omlecie.
Korzenie również nadają się do jedzenia (gotowane lub na surowo) ale trzeba je starannie oczyścić z ziemi. Z części nadziemnej można wyciskać sok i pić po rozcieńczeniu wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz