niedziela, 18 stycznia 2009

Szwedzkie krokiety


  • 50 dkg świeżych śledzi
  • 25 dkg gotowanej wołowiny
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków
  • jajo
  • duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu
  • 5 dkg rodzynek
  • ćwierć  łyżeczki otartej skórki i łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru, sól, pieprz
Sprawione, odfiletowane śledzie umyć i osuszyć. Mięso, ziemniaki i filety zemleć w maszynce, dodać drobno pokrojoną i zeszkloną na łyżce masła cebulę, jajo, przyprawić solą, pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy formować małe krokiety i smażyć na maśle na złoty kolor. Układać na ogrzanym żaroodpornym półmisku. Z mąki i reszty masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem i, cały czas mieszając, ogrzewać na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać skórkę i sok z cytryny, sparzone wrzątkiem rodzynki, przyprawić cukrem i solą. Krokiety jeść z ryżem i sałatą. Osobno podać sos w sosjerce.
Ziemniaczany Sezon 2009


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz