
- 50 dkg świeżych śledzi
 - 25 dkg gotowanej wołowiny
 - 25 dkg ugotowanych ziemniaków
 - jajo
 - duża cebula
 - 3 łyżki masła
 - łyżka mąki
 - szklanka bulionu
 - 5 dkg rodzynek
 - ćwierć łyżeczki otartej skórki i łyżeczka soku z cytryny
 - łyżeczka cukru, sól, pieprz
 
Sprawione, odfiletowane śledzie umyć i osuszyć. Mięso, ziemniaki i filety zemleć w maszynce, dodać drobno pokrojoną i zeszkloną na łyżce masła cebulę, jajo, przyprawić solą, pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy formować małe krokiety i smażyć na maśle na złoty kolor. Układać na ogrzanym żaroodpornym półmisku. Z mąki i reszty masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem i, cały czas mieszając, ogrzewać na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać skórkę i sok z cytryny, sparzone wrzątkiem rodzynki, przyprawić cukrem i solą. Krokiety jeść z ryżem i sałatą. Osobno podać sos w sosjerce.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz