- 50 dkg świeżych śledzi
- 25 dkg gotowanej wołowiny
- 25 dkg ugotowanych ziemniaków
- jajo
- duża cebula
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka bulionu
- 5 dkg rodzynek
- ćwierć łyżeczki otartej skórki i łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka cukru, sól, pieprz
Sprawione, odfiletowane śledzie umyć i osuszyć. Mięso, ziemniaki i filety zemleć w maszynce, dodać drobno pokrojoną i zeszkloną na łyżce masła cebulę, jajo, przyprawić solą, pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy formować małe krokiety i smażyć na maśle na złoty kolor. Układać na ogrzanym żaroodpornym półmisku. Z mąki i reszty masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem i, cały czas mieszając, ogrzewać na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać skórkę i sok z cytryny, sparzone wrzątkiem rodzynki, przyprawić cukrem i solą. Krokiety jeść z ryżem i sałatą. Osobno podać sos w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz