czwartek, 15 stycznia 2009

Francuska sałatka z mlecza

30 dkg młodych listków mlecza 
10 dkg chudego boczku 
łyżka smalcu 
3 łyżki oliwy 
2 łyżki octu owocowego 
3 ząbki czosnku 
sól 
pieprz
Zebrane własnoręcznie listki mlecza umyć dokładnie, osączyć. Wybierać środkowe listki mlecza. 
Boczek oczyścić, pokrajać w drobne słupki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym smalcem, obrumienić. 
Oliwę wymieszać z octem, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie szczyptą cukru. 
Odcedzić z tłuszczu obrumieniony boczek, włożyć do sosu.
Osączone listki mlecza wymieszać z sosem. 
Podawać zaraz po przyrządzeniu.


2 komentarze:

  1. pyszności -można podawac z odsmazonymi plasterkami ziemniaków Marek

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak nie robiłam, brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń