poniedziałek, 26 września 2011

Zupa z bagien Shreka - brokułowa


Brokuły jak wiadomo są bardzo zdrowe i mają dużo witaminy C, ale dzieci nie zawsze je lubią jeść.
1 brokuł
3 - 4 ziemniaki
1 marchewka (ja nie miałam, więc dodałam włoszczyznę suszoną, ok. 2 łyżek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
rosół lub kostka rosołowa
sól, pieprz
Wszystko pokroić (zostawić ok. 3 łyżek różyczek brokuła), gotować do miękkości. Odlać trochę wywaru i ugotować osobno pozostawione różyczki brokuła. Zupę zmiksować, dodać wywar z ugotowanymi osobno różyczkami.
Można dodać serek topiony lub trochę śmietany (ładnie wygląda kleks śmietany na wierzchu zupy), często trzeba dolać trochę wody, bo po zmiksowaniu zupa jest bardzo gęsta. Ciekawa w smaku jest z serem typu rokpol.
Podaję ją z grzankami z bułki, dobra też z groszkiem ptysiowym a nawet sama.
Kolor bagienny, głęboko zielony! I nawet dzieci pod tą nazwą chętnie ją zjadają.
Zwiększamy odporność

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę brokułową, ale nigdy nie skojarzyłam jej ze Shrekiem, choć teraz, ja się zastanowić, to rzeczywiście tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń