piątek, 16 września 2011

Karp a'la Pomian


www.kuchnia.tv Kuroniowie rozgryzają (odc.3)

fot. Mariusz Izdebski
Ta tradycyjnie podawana na wigilię ryba może przybrać formę słynnego dania, które wymyślił francuski gastronom polskiego pochodzenia. Danie to wzięło swe miano od nazwiska uznawanego we Francji za geniusza spraw kulinarnych Edwarda Pożerskiego de Pomian. Polak urodzony i mieszkający stale we Francji (jego ojciec wyemigrował w 1845 roku) z wykształcenia był lekarzem i gastronomem. Jako szef Laboratorium Fizjologii Żywienia w Instytucie Pasteura w Paryżu prowadził badania dotyczące żywienia i higieny żywienia. Sam znakomicie gotował, był smakoszem i łakomczuchem. Pisywał rozprawy naukowe, a także pełne humoru, popularne książki kucharskie, w których można znaleźć wiele odniesień do kuchni polskiej. Spośród wielu wymyślonych przez niego potraw nadziewany karp przeszedł do historii sztuki kulinarnej. Znaną z kuchni staropolskiej rybę nafaszerował nadzieniem na bazie podsmażanych pieczarek.
Nadzienie sporządza się za słoninki, pieczarek, cebuli, moczonej tartej bułki, soli, pieprzu, tymianku, jajka i mleka.
Karpia piecze się w maśle, w żaroodpornym naczyniu wraz z nadzieniem. Pod koniec pieczenia polewa się go czerwonym winem Burgundem, a sos doprawia masłem z mąką.
Historia na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz