poniedziałek, 19 września 2011

Zupa czosnkowa dla chorych na grypę


1/2 l wody
10 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
2 żółtka
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, przyprawy, wymieszać i wlać wodę. Gotować 10 minut.
Odstawić z ognia i wolno wlewać żółtka roztarte z sokiem cytryny.
Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z chlebem.
Przepis z "Zupy Siostry Leonilli" z 2002.
Ja dodatkowo przecieram zupę przez sitko i podaję z grzankami. Jest pyszna i naprawdę pomaga!
Zielnik Kuchenny 2011
Zwiększamy odporność

3 komentarze:

  1. Właśnie dziś robiłam czosnkowy krem, bo jakieś choróbsko krąży w koło nas...

    OdpowiedzUsuń
  2. co prawda u mnie tylko przeziębienie ale przepis na zupkę zapisuję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm chyba muszę spróbować, bo dopada mnie choróbsko, a zupka brzmi pysznie ;)
    Pozdrawiam Aś

    OdpowiedzUsuń