czwartek, 29 września 2011

Burak - niedocenione warzywo - syrop


Warzywo to można kupić przez cały rok w każdym sklepie warzywnym, lecz nie każdy zna jego właściwości, jakże cenne dla naszego organizmu.
Syrop z buraka był w poprzednim stuleciu bardzo popularnym oraz skutecznym lekiem na kaszel. Syrop ten ma jednak o wiele więcej zdrowotnych właściwości. Jego picie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi. Picie syropu z buraków polecane jest w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży (cierpiących na anemię) oraz dla wszystkich dorosłych podatnych na przeziębienia.
W sporym buraku drążymy otwór po czym wsypujemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na płycie kuchennej lub wkładamy do piekarnika aż cukier całkowicie rozpuści się.
Inaczej: Dużego buraka ćwikłowego obrać, pokroić w drobną kostkę i zasypać 4 łyżkami cukru. Odstawić na 1 dzień. Pić 2 razy dziennie 1 łyżeczkę. Zamiast cukru możemy użyć miodu.
Zwiększamy odporność

3 komentarze:

  1. Pamiętam piłam ten syrop z buraka, bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy w życiu nie słyszałam o soku z buraka, ale na pewno spróbuję - dzieci mi non-stop kaszlą i chorują! :(

    OdpowiedzUsuń