wtorek, 27 września 2011

Czosnek w oliwie


I
15 obranych ząbków czosnku umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i zalać aż do pokrycia ząbków oliwą.
Tak zakonserwowany czosnek zachowuje trwałość przez 6 miesięcy i nadaje się do gotowania, a oliwa do smażenia i do sporządzania sosów sałatkowych.
Pobieraną znad czosnku oliwę można uzupełniać, aby jej poziom wystawał ponad czosnek.
II
20 posiekanych ząbków czosnku, po 3 gałązki rozmarynu, tymianku i bazylii i 1 gałązkę szałwii umieścić w szczelnym naczyniu, zalać 1/2 l oliwy i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie.
III
15 obranych ząbków czosnku gotować 5 min. w garnku z 1/8 l octu i 1 łyżką stołową soli. Odsączyć czosnek i pozostawić do wyschnięcia, po czym ułożyć w naczyniu szklanym przekładając świeżym tymiankiem, oregano lub kminkiem. Lekko wstrząsnąć i zalać 1/4 l oliwy. Pojemnik dobrze zamknąć o przechowywać w chłodnym miejscu przez przynajmniej 2 tygodnie.
Konserwowane ząbki czosnku dodają smaku świeżej sałacie, sałatce ziemniaczanej, a także tostom i kanapkom.
Akcja przetwory 2011
Zwiększamy odporność
Domowy wyrób

5 komentarzy:

  1. Często robię taka oliwę czosnkową, nadaje świetnego aromatu i smaku potrawom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zrobiłam,zalałam oliwą i...bąbelki lecą,jak sie otworzy słoik to jest ich naprawdę dużo,czy tak ma być...

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie nie lecą, a smak dobry?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeczytajcie czym grozi nieprawidlowe przyrzadzenie czosnku.
    http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp64.htm

    OdpowiedzUsuń