sobota, 10 września 2011

Adżika



Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Zdjęcia z Wikipedii.
Sezon na jałbka 2
Warzywa psiankowate
Akcja przetwory 2011
Paprykujemy 2
Kuchnie Świata... Od kuchni
Domowy wyrób

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie. Nie miałam jeszcze okazji próbować Adżiki ale zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja wyszła mniej czerwona - może to zależy od odmiany pomidorów, bo użyłam te owalne; syn stwierdził, że doskonała do makaronu i dodaje ją do podsmażonego mięsa
    i jak ktoś nie lubi ostrego to można dać mniej papryczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy na gotowanie potraw http://cogotowac.pl/

    OdpowiedzUsuń