piątek, 16 września 2011

Zrazy a'la Nelson



Horatio Nelson (ur. 29 września 1758 w Burnham Thorpe, zm. 21 października 1805 k. przylądka Trafalgar) – admirał angielski, wicehrabia, książę Brontu, baron Nilu. Najsłynniejszy admirał w historii floty brytyjskiej, który dwukrotnie pokonał flotę Francji.
Admirał cierpiał na chorobę morską!!
Przygotowuje się je z kawałków polędwicy wołowej, lekko dusi z masłem, cebulą i grzybkami, a na koniec podpieka ze śmietaną.
Wg. www.logo24.pl to zraziki z polędwicy, oprószone mąką i podsmażone, z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych ziemniaków, borowików (pieczarek) i cebuli. Podaje się je w naczyniu zwanym nelsonką, polane sosem nelsońskim (zasmażka z wywarem z grzybów i bulionem, z dodatkiem wina lub śmietany). Była to ulubiona potrawa żyjącego w drugiej połowie XVIII w. Horatia Nelsona, najsłynniejszego admirała w historii brytyjskiej floty, którego zwycięstwa nad Francuzami zapewniły Wielkiej Brytanii panowanie na morzu w epoce wojen napoleońskich.
Nie tylko zrazy zawdzięczają swoje imię Nelsonowi. Z angielskim bohaterem narodowym wiąże się też nazwa baranich kotletów, gatunku angielskich jabłek (Lord Nelson Apple) oraz twardych cukierków zwanych niezbyt elegancko - Nelson's balls (jaja Nelsona).
Również rum - popularny wśród ludzi morza - nosi miano "krwi Nelsona". Na ten temat krąży dość makabryczna legenda. Otóż kiedy admirał zginął pod Trafalgarem podczas bitwy z Francuzami i Hiszpanami, jego ciało zakonserwowano w beczce z rumem i wysłano okrętem do Anglii. Załoga statku ukradkiem popijała trunek, nie mając zielonego pojęcia o tym, co jeszcze znajduje się w beczce...
Historia na talerzu

1 komentarz: