wtorek, 13 września 2011
Ogórki watykańskie
Nazwa nie wiem skąd, ale intrygująca
5 kg ogórków
2 łyżki soli
Zalewa:
1/2 kg. cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody
Przyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.500 g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
koper - nasionka
Ogórki obrać,pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasiona nasolić odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Składniki zalewy zagotować. Do słoików powkładać przyprawy i upychać dość ciasno ogórki, zalać zalewą, zamknąć słoiczki, pasteryzować 10 min.
Przepis z Internetu - kilka źródeł, zrobiłam 3 słoiczki na próbę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz