czwartek, 8 września 2011

Ras el hanout I


1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki szafranu
1 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowca
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka lawendy
1 łyżeczka suszonych płatków róż
W skład oryginalnej przyprawy wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym marokańskiego gulaszu tajine.
Zielnik Kuchenny 2011
Akcja przetwory 2011
Domowy wyrób
Kuchnie Świata... Od kuchni
Różnorodnie w kuchni

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ta mieszanka, jest tu dużo moich ulubionych przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z tego co wiem to oryginalny mix marokański zawiera 35 różnych przypraw

    OdpowiedzUsuń