piątek, 16 września 2011

Tournedos a' la Rossini




Gioacchino Antonio Rossini albo Gioachino Antonio Rossini, Giovacchino Antonio Rossini (ur. 29 lutego 1792, zm. 13 listopada 1868) – włoski kompozytor, twórca 39 oper. Mistrz stylu bel canto, szczególną popularnością cieszą się jego opery komiczne (Cyrulik sewilski, Włoszka w Algierze, Kopciuszek), choć również zyskał uznanie jako twórca oper seria (najwybitniejszym przykładem w tej dziedzinie jest opera Wilhelm Tell). Pisał również (zwłaszcza w późniejszym okresie) utwory religijne (Stabat Mater), kameralne oraz pieśni.
Jedną z najsłynniejszych potraw świata jest Tournedos a’la Rossini. Jego medaliony z polędwicy były podawane na grzankach z truflami (podobno Rossini preferował białe) oraz z brandy, porto i maderą.
Są to filety wołowe na grzankach z gęsią wątróbką - wszystko krótko smażone. Powinno się do nich podawać szparagi, małe pieczone pomidorki i białe włoskie trufle.
U nas podaję się to z pieczarkami, liściem salaty i połówką pomidorka.
Zdjęcia Wikipedia.
Historia na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz