wtorek, 27 września 2011

Imbir


Imbir (Zingiber Boehm.) – rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii.
W przypadku przedawkowania imbiru (herbaty, nalewki, tabletek, surowego imbiru) można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca. Z tego powodu nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir.
Imbir, a właściwie jego korzeń poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie.
Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.
Właściwości lecznicze imbiru:
1. Pobudza układ odpornościowy
2. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła)
3. Posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą)
4. Działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów)
5. Reguluje pracę woreczka żółciowego
6. Przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach
7. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
8. Niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży)
9. Działa napotnie (pomaga usuwać toksyny)
Zwiększamy odporność

5 komentarzy:

  1. :) imbir dobry na wszystko :) Pamiętam jak bylam w ciąży...piłam herbatę z korzeniem imbiru - rozgrzewająca, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze względu na walory smakowe, świeży imbir dodaję do większości potraw.
    A na jeśienne słoty robię "miodek imbirowy",
    moja rodzinka uwielbia:))
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  3. miodek imbirowy?? jak?? właśnie dorwała mnie zaraza i walczę, katar minął tylko kaszel...

    OdpowiedzUsuń
  4. mam, we wtorek zakupy i robię!!

    OdpowiedzUsuń