wtorek, 13 września 2011

Sałatka z ogórków z papryką i kolendrą


4 kg ogórków
5 papryk czerwonych
0,5 kg cebuli

ZALEWA I:
9 szklanek wody
8 łyżek soli
Ogórki pokroić w plastry, cebule pokroić w plastry, paprykę w słupki. Wymieszać. Zalać zalewą pierwszą i odstawić na 3 godziny.
Odsączyć i włożyć do słoików.

ZALEWA II
3 szklanki wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżki gorczycy
1 łyżka ziela angielskiego
4 liście laurowe

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki.
Pasteryzować 10 minut, i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Akcja przetwory 2011
Warzywa psiankowate

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz