czwartek, 8 września 2011

Kapusta kiszona na ciepło


1 kg kapusty kiszonej
kostka grzybowa lub grzyby suszone i wywar z nich (wtedy nim zalewamy)
2 cebule drobno posiekane
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz, maggi
olej lub smalczyk
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i pokrojoną kapustę (ew. odciśniętą). Podsmażamy ją, żeby część kapusty zrobiła się ciemno - brązowa, (ale nie na węgiel).
Gdy kapusta będzie rumiano - brązowa dolewamy wodę (tak aby ją lekko zakryła). Dodajemy kostkę grzybową, listki laurowe i ziarenka ziela. Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi.
Oczywiście możemy ją zasmażyć, ale ja nie lubię.
Jeśli dodamy trochę grzybów suszonych (namoczone i posiekane) to będzie wersja wigilijna).
Wigilia - zapraszamy do stołu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz