piątek, 16 września 2011

Poule - au - pot a'la Henryk IV



Henryk IV Wielki (ur. 13 grudnia 1553 w Pau w Nawarze, zm. 14 maja 1610 w Paryżu) – król Nawarry od 1572 i Francji od 1589 r., pierwszy z dynastii Burbonów, najmłodszej gałęzi Kapetyngów.
Jako gubernator Gujenny zajął się wyciąganiem prowincji z ekonomicznego kryzysu.
W oryginale kura pieczona, nadziewana wątróbką, chudą szynką, przyprawiona gałką muszkatołową, pieprzem, solą i zieleniną.
Inaczej to kura gotowana z kośćmi wołowymi i włoszczyzną, przyprawiona m. in. goździkami. Ugotowaną kurę w całości wykłada się na półmisek i podaje z jarzynami z rosołu, z dodatkiem korniszonów lub grzybów. Osobno podaje się bulion.
Historia na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz