piątek, 30 września 2011

Mleko z miodem i czosnkiem - klasyka



Do gorącego mleka dodać łyżkę masła i miodu. Zamieszać i wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku.
Paskudztwo, ale pomaga!
Zwiększamy odporność

czwartek, 29 września 2011

Burak - niedocenione warzywo - syrop


Warzywo to można kupić przez cały rok w każdym sklepie warzywnym, lecz nie każdy zna jego właściwości, jakże cenne dla naszego organizmu.
Syrop z buraka był w poprzednim stuleciu bardzo popularnym oraz skutecznym lekiem na kaszel. Syrop ten ma jednak o wiele więcej zdrowotnych właściwości. Jego picie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi. Picie syropu z buraków polecane jest w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży (cierpiących na anemię) oraz dla wszystkich dorosłych podatnych na przeziębienia.
W sporym buraku drążymy otwór po czym wsypujemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na płycie kuchennej lub wkładamy do piekarnika aż cukier całkowicie rozpuści się.
Inaczej: Dużego buraka ćwikłowego obrać, pokroić w drobną kostkę i zasypać 4 łyżkami cukru. Odstawić na 1 dzień. Pić 2 razy dziennie 1 łyżeczkę. Zamiast cukru możemy użyć miodu.
Zwiększamy odporność

wtorek, 27 września 2011

Syrop z pieprzu


Według medycyny ludowej przyprawa ta potrafi również skutecznie zbić gorączkę. Należy przygotować odpowiedni roztwór i przyjmować po łyżce kilka razy dziennie, aż temperatura spadnie.
2 łyżki pieprzu i 2 łyżki cukru należy gotować w 1/2 l wody, aż objętość otrzymanego płynu zmniejszy swoją objętość do objętości filiżanki.
wg. www.jejkuchnia.pl
Zwiększamy odporność

Herbatka z imbiru


Kawałek obranego i utartego korzenia imbiru należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 min. Do przecedzonego płynu dodać trochę miodu. Pić małymi łyczkami.
Można oczywiście dodać imbir do herbaty.
Zwiększamy odporność

Imbir


Imbir (Zingiber Boehm.) – rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii.
W przypadku przedawkowania imbiru (herbaty, nalewki, tabletek, surowego imbiru) można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca. Z tego powodu nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir.
Imbir, a właściwie jego korzeń poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie.
Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.
Właściwości lecznicze imbiru:
1. Pobudza układ odpornościowy
2. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła)
3. Posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą)
4. Działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów)
5. Reguluje pracę woreczka żółciowego
6. Przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach
7. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
8. Niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży)
9. Działa napotnie (pomaga usuwać toksyny)
Zwiększamy odporność

Nalewka z jeżówki purpurowej


Pomaga w przeziębieniu, grypie, ogólnym osłabieniu i złym samopoczuciu, szczególnie w okresie przesilenia jesienno - zimowego i na wiosnę.
100 g zmielonego, wysuszonego ziela jeżówki purpurowej
500 ml 40 % wódki lub 70 % spirytusu ( a najlepiej pół na pół)
Naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym, zaciemnionym miejscu. Przechowywać przez dwa tygodnie, codziennie wstrząsając zawartością 2 razy. Następnie nalewkę zlać, a pozostały osad przecedzić przez kawałek gazy.
W listopadzie 2009 opublikowano wyniki badań świadczące o przeciwwirusowym działaniu preparatów z tego gatunku w stosunku do wirusów grypy H5N1, H1N1 oraz H7N7. Badania były częściowo finansowane przez firmę Bioforce AG, producenta preparatów homeopatycznych i ziołowych.
Działanie: Lek pochodzenia roślinnego stymulujący odpowiedź niespecyficznego układu immunologicznego organizmu, podnoszący odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Na podstawie badań laboratoryjnych stwierdzono, że sok z jeżówki purpurowej pobudza aktywność komórek żernych (m.in. makrofagów, granulocytów), które rozpoznają i niszczą czynniki chorobotwórcze. Preparat powoduje też wzrost aktywności makrofagów, zwiększenie wydzielenia przez nie interleukiny 1 (IL-1), która pobudza limfocyty do swoistej obrony organizmu. Badania wskazują również, że sok z jeżówki purpurowej zwiększa liczbę leukocytów, komórek śledziony, a także wpływa na inne ogniwa niespecyficznej odpowiedzi immunologicznej, jak procesy rozpoznania czy przetworzenia antygenu. Stymulacja układu immunologicznego i odpowiedź immunologiczna są sprawą indywidualną pacjenta i zależą od jego stanu.
Przepis na zimową herbatkę: zaparzyć zwykłą czarną herbatę, następnie dodać do niej łyżeczkę Echinacei - ratiopharm w płynie, dolać soku malinowego lub miodu (w ilości zależnej od zapotrzebowania na coś słodkiego) i sok z połówki cytryny. Herbata jest pyszna, rozgrzewa, a jednocześnie wspomaga odporność mojego organizmu!
Zwiększamy odporność
Akcja przetwory 2011

Lemoniada czosnkowa


3 całe cytryny dobrze umyć, przeciąć na 4 części, usunąć pestki i przepuścić przez maszynkę razem z obranymi 24 dużymi ząbkami czosnku.
Tę masę zalać litrem przegotowanej i ostudzonej wody i zostawić pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Następnie przecedzić, zlać do ciemnej butelki, zakorkować.
Pić: 1 - 2 kieliszki na dzień. Nie czuć zapachu - sprawdzone!
Pomocna na przeziębienie i grypę, obniża też ciśnienie krwi, wzmacnia organizm, zapobiega miażdżycy, pobudza przemianę materii i jest moczopędna (dezynfekuje też nerki i przewód pokarmowy).
Akcja przetwory 2011
Zwiększamy odporność

Czosnek w oliwie


I
15 obranych ząbków czosnku umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i zalać aż do pokrycia ząbków oliwą.
Tak zakonserwowany czosnek zachowuje trwałość przez 6 miesięcy i nadaje się do gotowania, a oliwa do smażenia i do sporządzania sosów sałatkowych.
Pobieraną znad czosnku oliwę można uzupełniać, aby jej poziom wystawał ponad czosnek.
II
20 posiekanych ząbków czosnku, po 3 gałązki rozmarynu, tymianku i bazylii i 1 gałązkę szałwii umieścić w szczelnym naczyniu, zalać 1/2 l oliwy i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie.
III
15 obranych ząbków czosnku gotować 5 min. w garnku z 1/8 l octu i 1 łyżką stołową soli. Odsączyć czosnek i pozostawić do wyschnięcia, po czym ułożyć w naczyniu szklanym przekładając świeżym tymiankiem, oregano lub kminkiem. Lekko wstrząsnąć i zalać 1/4 l oliwy. Pojemnik dobrze zamknąć o przechowywać w chłodnym miejscu przez przynajmniej 2 tygodnie.
Konserwowane ząbki czosnku dodają smaku świeżej sałacie, sałatce ziemniaczanej, a także tostom i kanapkom.
Akcja przetwory 2011
Zwiększamy odporność
Domowy wyrób

poniedziałek, 26 września 2011

Zupa z bagien Shreka - brokułowa


Brokuły jak wiadomo są bardzo zdrowe i mają dużo witaminy C, ale dzieci nie zawsze je lubią jeść.
1 brokuł
3 - 4 ziemniaki
1 marchewka (ja nie miałam, więc dodałam włoszczyznę suszoną, ok. 2 łyżek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
rosół lub kostka rosołowa
sól, pieprz
Wszystko pokroić (zostawić ok. 3 łyżek różyczek brokuła), gotować do miękkości. Odlać trochę wywaru i ugotować osobno pozostawione różyczki brokuła. Zupę zmiksować, dodać wywar z ugotowanymi osobno różyczkami.
Można dodać serek topiony lub trochę śmietany (ładnie wygląda kleks śmietany na wierzchu zupy), często trzeba dolać trochę wody, bo po zmiksowaniu zupa jest bardzo gęsta. Ciekawa w smaku jest z serem typu rokpol.
Podaję ją z grzankami z bułki, dobra też z groszkiem ptysiowym a nawet sama.
Kolor bagienny, głęboko zielony! I nawet dzieci pod tą nazwą chętnie ją zjadają.
Zwiększamy odporność

Pasta con broccoli - makaron z brokułami



150 g spaghetti lub innego ulubionego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
6 filecików anchois w oleju
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
10 różyczek brokułów
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek z pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dodać fileciki anchois, papryczkę chili i chwilę razem podsmażyć.
Do gotującego się makaronu, pod sam koniec gotowania dodać brokuły i ugotować je al dente. Makaron i brokuły odcedzić, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz z sosem z patelni. Doprawić solą oraz pieprzem.
Wg. www.gasek.pl:
Brokuł zwyczajny - często nazywany zielonym kalafiorem - jest warzywem jednorocznym. Brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a miąższ jego jest delikatniejszy i smaczniejszy. To wyjątkowe warzywo, zawierające bogaty zestaw przeróżnych składników mineralnych i witamin, pomocne jest w zapobieganiu i leczeniu najrozmaitszych schorzeń.
Oto niektóre jego zalety: zajmuje szóste miejsce wśród warzyw pod względem zawartości potasu. Warzywo jest szczególnie bogate w fosfor, wapń, chrom i żelazo. Chrom obecny w brokule jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie opóźniając proces starzenia się kości (osteoporoza). Brokuł zawiera związek siarkowy - sulforatan oraz chlorki i związki indolowe, które zapobiegają tworzeniu się polipów jelitowych i nowotworów.
Intensywna barwa brokułu świadczy również o dużej zawartości karotenoidów, chlorofilu i witaminy C, które nie dopuszczają do rozwoju komórek nowotworowych w całym organizmie. W czasie wieloletnich badań naukowcy udowodnili, że systematyczne spożywanie brokuła przeciwdziała nowotworom jelita grubego, odbytu, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Znajdujący się w brokule kwas pentotenowy wzmacnia centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz tworzeniu czerwonych ciałek krwi, działa korzystnie w regeneracji uszkodzonych tkanek i leczeniu chorób skóry, jest niezbędny dla normalnego wzrostu. Brokuł zawiera również kwas foliowy, który z witaminami C i B12 oraz z żelazem i miedzią jest niezbędny do tworzenia hemoglobiny. Posiada także terapeutyczne właściwości w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych oraz hamuje uszkodzenie rdzenia pacierzowego.
Zwiększamy odporność

Rosół - żydowska penicylina


Królem wszystkich zup jest rosół. Rosół, jak żadna inna zupa jest też jednocześnie najbardziej żydowską i najbardziej polską ze wszystkich zup. Jest też naukowo udowodnionym panaceum na wszelkie dolegliwości i schorzenia. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga rekonwalescencję.
1/2 wiejskiej kury (najlepiej z łapkami) - z braku kury możemy zastosować łatwiej dostępne i tańsze korpusy kurczaka
1 obraną cebulę opalamy w całości nad otwartym ogniem i wrzucamy to wszystko na zimną wodę
1 grzybek suszony
2 goździki
kilka liści laurowych (dwa, trzy)
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu (dużo)
2 - 3 ząbki czosnku
ew. szczyptę szafranu dla uzyskania koloru.
Jeżeli chcesz wyleczyć przeziębienie dodaj więcej czarnego pieprzu (oczyszcza zatoki).
Tak minimum z dwie godziny trzeba gotować (im dłużej i na mniejszym ogniu - tym lepiej).
Dodać włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por - dodaję bez kapusty), ale trzeba uważać, by nie przesadzić z marchewką i pietruszką, bo stłumią resztę zapachów.
Dopiero teraz solimy.
Można szumować, ale ja tego nie stosuję.
Z warzywami gotujemy ok. 45 minut.
Jeśli rosół jest za tłusty - trzeba zupę ochłodzić w lodówce i zebrać skrzepnięty tłuszcz z wierzchu.
Podajemy z drobnym domowym makaronem lub kulkami macowymi czy innym ulubionym dodatkiem (ja lubię np. z fasolą Jaś).
Zdjęcie z Wikipedii, mój aparat nadal odmawia współpracy!
Zwiększamy odporność

niedziela, 25 września 2011

Sałatka Kaliny Jędrusik

2 pomarańcze - obrane cząstki pokrojone na niewielkie kawałki
2 czerwone grapefruity, również obrane, czyste cząstki pokrojone na kawałki
2 surowe marchewki starte na drobnej tarce
1/2 szklanki namoczonych dużych rodzynek
kilka namoczonych małych sułtanek
galaretka wiśniowa zrobiona na gęściejszą ( w mniejszej ilości wody)
Wszystko delikatnie wymieszać i wstawić na jakiś czas do lodówki, aż galaretka nieco stężeje. Konsystencja powinna być gęstawa, ale dająca się mieszać.
wg Marty Precht
III Bar sałatkowy - Sałatki z różnych stron świata

Nic dwa razy

Nic dwa razy się nie zdarza
i nie zdarzy. Z tej przyczyny zrodziliśmy się bez wprawy
i pomrzemy bez rutyny.
Choćbyśmy uczniami byli najlepszymi w szkole świata
nie będziemy repetować
żadnej zimy ani lata.
Żaden dzień się nie powtórzy, nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków,
dwóch jednakich spojrzeń w oczy.
Wczoraj, kiedy twoje imię
ktoś wymówił przy mnie głośno, tak mi było, jakby róża
przez otwarte wpadła okno.
Dziś, kiedy jesteśmy razem, odwróciłam twarz ku ścianie. Róża? Jak wygląda róża?
Czy to kwiat? A może kamień?
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lekiem? Jesteś - a wiec musisz minąć. Miniesz - a wiec to jest piękne.
Uśmiechnięci, wpół objęci spróbujemy szukać zgody,
choć różnimy się od siebie
jak dwie krople czystej wody.
Wisława Szymborska

poniedziałek, 19 września 2011

Zupa czosnkowa dla chorych na grypę


1/2 l wody
10 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
2 żółtka
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, przyprawy, wymieszać i wlać wodę. Gotować 10 minut.
Odstawić z ognia i wolno wlewać żółtka roztarte z sokiem cytryny.
Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z chlebem.
Przepis z "Zupy Siostry Leonilli" z 2002.
Ja dodatkowo przecieram zupę przez sitko i podaję z grzankami. Jest pyszna i naprawdę pomaga!
Zielnik Kuchenny 2011
Zwiększamy odporność