Żaby – do spożycia wykorzystuje się ich udka, cenione ze względu na delikatną konsystencję; w smaku są podobne do kurczaka. W handlu występuje w puszkach, mrożone lub świeże, najczęściej już spreparowane. Można je smażyć, dusić, piec lub opiekać na ruszcie. Powinno się podawać 4 pary udek na osobę.
Żabie udka najlepiej jeść rękami, a w czasie jedzenia przepłukiwać dłonie wodą z cytryną (która zawsze znajduje się na stoliku obok talerza).
pieprz czarny 1 szczypta
sól 1 szczypta
cytryna 2 szt
tłuszcz 1/2 kostki
bułka tarta 5 łyżek
jajko 1 szt
mleko 2 szklanki
żabie udka 24 pary
Żabki najsmaczniejsze są pod koniec lata. Jadalne są tylko udka żabek koloru szarozielonego. Udka obciągnąć ze skórki, odciąć łapki, umyć, namoczyć w mleku na 30 minut. Wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami, oprószyć mąką, panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe obłożyć plastrami cytryny
sól 1 szczypta
cytryna 2 szt
tłuszcz 1/2 kostki
bułka tarta 5 łyżek
jajko 1 szt
mleko 2 szklanki
żabie udka 24 pary
Żabki najsmaczniejsze są pod koniec lata. Jadalne są tylko udka żabek koloru szarozielonego. Udka obciągnąć ze skórki, odciąć łapki, umyć, namoczyć w mleku na 30 minut. Wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami, oprószyć mąką, panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe obłożyć plastrami cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz