sobota, 25 lipca 2009

Kuchnia hiszpańska


Mimo rozpowszechnionej opinii, nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskiego. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich (Galicia).
W XX wieku wiele cech tradycyjnych kuchni regionalnych przemieszało się wzajemnie, jednak w dalszym ciągu olbrzymia większość potraw związana jest z tradycyjnym miejscem swego pochodzenia.
Potrawy
desery i potrawy śniadaniowe
churros - paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady
arroz con leche - ryż z mlekiem i wanilią na gęsto - potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.
flan - rodzaj puddingu
crema catalana
natillas
cuajada
dania główne
paella - potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu
gazpacho - chłodnik pomidorowy
chuleta de cerdo - kotlety wieprzowe
fabada - rodzaj potrawy z fasoli
tortilla española lub tortilla de patatas - rodzaj omletu z jajek i gotowanych ziemniaków
tortilla francesa - omlet jajeczny
zakąski i potrawy barowe
tapas - wszelkiego rodzaju zakąski
patatas bravas - ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu
oreja - ucho wołowe smażone we fryturze
serranito - kanapka z gotowaną kiełbasą
półprodukty
jamón serrano i jamón iberico - szynki dojrzewające, wędzone w zimnym dymie, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń
fuet - katalońska wędlina
mariscos - owoce morza, tradycyjnie pochodzące z Galicji
szafran
oliwki 
oliwa z oliwek
sery (głównie twarde) 
queso manchego - twardy ser z La Manczy
napoje
wina 
kseres
Rioja
malaga
Cava
sangria - wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu
tinto de verano - wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej (gaseosa)
horchata, po pol. orszada - rodzaj mleczka z wyciskanych orzechów odmiany chufa (tiger nut)
mocne alkohole 
koniaki 
Brandy de Jerez - brandy z regionu Jerez de la Frontera
gin - jałowcówka z Balearów
Wpływy
Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można:
arabską - użycie ryżu i szafranu, a także niektóre desery bakaliowe
meksykańską - ziemniaki, papryka
angielską - wyrób ginu na Balearach
francuską - kremy, ciasta

1 komentarz: