Raita, zwana także „pachiami”, często jest przygotowywana z ogórków i cebuli z dodatkiem świeżej mięty i ostrej papryki chilli.
1 duży ogórek sałatkowy
500 g jogurtu (najlepiej indyjski dahi lub bałkański)
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
1 łyżka kuminu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce, lub bardzo drobno posiekać. Rozgnieść ząbek czosnku i wymieszać razem z jogurtem, posiekaną miętą i kuminem. Dodać ogórka, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min. Przed podaniem posypać pieprzem kajeńskim.
500 g jogurtu (najlepiej indyjski dahi lub bałkański)
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
1 łyżka kuminu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce, lub bardzo drobno posiekać. Rozgnieść ząbek czosnku i wymieszać razem z jogurtem, posiekaną miętą i kuminem. Dodać ogórka, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min. Przed podaniem posypać pieprzem kajeńskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz