25 dag mąki pszennej
1 jajko
kilka łyżej gorącej wody
sól
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
1/2 kg malin (jagód)
kilka łyżej gorącej wody
sól
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
1/2 kg malin (jagód)
Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołeczek i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę. (najlepiej dodać gorącej wody, wtedy ciasto będzie gładkie i elastyczne). Zagniatamy ciasto.
Maliny należy przebrać i szybko opłukać na sicie, dokładnie osączamy i posypujemy cukrem. Odstawiamy je na 15 minut.
Następnie, na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów i szklanką wycinamy kółka. Na krążki ciasta nakładamy po łyżeczce malin z cukrem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy, aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilkę, ok. 2-3 minutki. Pierogi należy ostrożnie wyjąć na łyżkę cedzakową, dokładnie je osączamy i wykładamy na półmisek.
Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu. Aby wzbogacić ich smak możemy posypać je cukrem lub polać jogurtem. Smacznego!
Maliny należy przebrać i szybko opłukać na sicie, dokładnie osączamy i posypujemy cukrem. Odstawiamy je na 15 minut.
Następnie, na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów i szklanką wycinamy kółka. Na krążki ciasta nakładamy po łyżeczce malin z cukrem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy, aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilkę, ok. 2-3 minutki. Pierogi należy ostrożnie wyjąć na łyżkę cedzakową, dokładnie je osączamy i wykładamy na półmisek.
Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu. Aby wzbogacić ich smak możemy posypać je cukrem lub polać jogurtem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz