- 60-80 żywych ślimaków
- 2 garście soli
Sos:
- 75 ml wody
- 750 ml białego burgunda
- 1 niewielka cebulka
- 5 goździków
- pęczek ziół (po 3 gałązki koperku tymianku i natki)
Wonne masło:
- 40 dag masła
- 4 dag posiekanych szalotek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki natki
- sól
- pieprz
Ślimaki włóż do naczynia i przykryj. Odstaw w chłodne miejsce na tydzień. Włóż do miski i zasyp solą. Mieszaj, aż pozbędą się soku. Starannie wypłucz, odstaw i po jakimś czasie znów wypłucz. Operację tę powtórz 4-5 razy.
Włóż ślimaki do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Osącz i wyjmij ślimaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuć czarne części ślimaków.
Zrób sos: wymieszaj wodę z winem, przypraw solą i pieprzem, dorzuć cebulkę naszpikowaną goździkami i pęczek ziół.
Włóż ślimaki i gotuj 3 godziny na małym ogniu. Odcedź (sos zachowaj). Stop masło, dodaj szalotki, czosnek i natkę. Duś przez chwilę, przypraw solą i pieprzem.
Do każdej muszelki wlej łyżkę sosu z gotowania ślimaków. Wsuń ślimaka i zalej wonnym masłem.
Podawaj na ciepło.
- 2 garście soli
Sos:
- 75 ml wody
- 750 ml białego burgunda
- 1 niewielka cebulka
- 5 goździków
- pęczek ziół (po 3 gałązki koperku tymianku i natki)
Wonne masło:
- 40 dag masła
- 4 dag posiekanych szalotek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki natki
- sól
- pieprz
Ślimaki włóż do naczynia i przykryj. Odstaw w chłodne miejsce na tydzień. Włóż do miski i zasyp solą. Mieszaj, aż pozbędą się soku. Starannie wypłucz, odstaw i po jakimś czasie znów wypłucz. Operację tę powtórz 4-5 razy.
Włóż ślimaki do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Osącz i wyjmij ślimaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuć czarne części ślimaków.
Zrób sos: wymieszaj wodę z winem, przypraw solą i pieprzem, dorzuć cebulkę naszpikowaną goździkami i pęczek ziół.
Włóż ślimaki i gotuj 3 godziny na małym ogniu. Odcedź (sos zachowaj). Stop masło, dodaj szalotki, czosnek i natkę. Duś przez chwilę, przypraw solą i pieprzem.
Do każdej muszelki wlej łyżkę sosu z gotowania ślimaków. Wsuń ślimaka i zalej wonnym masłem.
Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz