Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.
Podstawowe terminy:
arni - jagnięcina
choriatiki - czyli sałatka wiejska, znana u nas pod nazwą sałatka grecka - pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
dolmades (dolmas) - greckie gołąbki, mielone mięso z ryżem, czasem sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
ellinikos - kawa po grecku (od: ellada, lub hellada)
fasolada - zupa fasolowa
feta -ser owczy słony
gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła (gyro - obrót), podawane na talerzu lub w placuszku pita, z tzatziki, pomidorem, cebulą, frytkami.
kotopoulo - kurczak
kota - kura
moschari - cielęcina
musaka (mousaka) - zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
ouzo - wódka z dodatkiem anyżku
ouzomezes - przekąski do ouzo
pastitsio - zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
patsa - zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria - grill
retsina - wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
rizi - ryż
skordalia - pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suvlaki) - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego
taramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikry
tiganites patates - frytki
tzatziki - jogurt z czosnkiem i ogórkiem
yemista (gemista) - pomidory i papryka, nadziewane jak nasze gołąbki
youvarlakia - pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym
Podstawowe terminy:
arni - jagnięcina
choriatiki - czyli sałatka wiejska, znana u nas pod nazwą sałatka grecka - pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
dolmades (dolmas) - greckie gołąbki, mielone mięso z ryżem, czasem sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
ellinikos - kawa po grecku (od: ellada, lub hellada)
fasolada - zupa fasolowa
feta -ser owczy słony
gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła (gyro - obrót), podawane na talerzu lub w placuszku pita, z tzatziki, pomidorem, cebulą, frytkami.
kotopoulo - kurczak
kota - kura
moschari - cielęcina
musaka (mousaka) - zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
ouzo - wódka z dodatkiem anyżku
ouzomezes - przekąski do ouzo
pastitsio - zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
patsa - zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria - grill
retsina - wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
rizi - ryż
skordalia - pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suvlaki) - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego
taramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikry
tiganites patates - frytki
tzatziki - jogurt z czosnkiem i ogórkiem
yemista (gemista) - pomidory i papryka, nadziewane jak nasze gołąbki
youvarlakia - pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz